Stek wołowy: Jak sprawdzić, czy jest odpowiednio wysmażony?

6 Października 2016

 

W restauracjach serwujących steki często spotykamy się z pytaniem o poziom wysmażenia mięsa. Każdy ma inne upodobania w tym zakresie. Steki mniej wypieczone są delikatniejsze i pozwalają w pełniejszy sposób docenić jakość wołowiny, jednak nie każdy lubi surowe lub półsurowe mięso.

Przyjmuje się, że istnieje 6 stopni wysmażenia mięsa, w tym 4 główne (skrajne) oraz 2 pośrednie:

 

Blue - stek lekko obsmażony, surowy i chłodny w środku

 

Rare - słabo wysmażony, bardzo krwisty, prawie surowy, temperatura środka 45°C, sok wypływający z mięsa jest ciemnoczerwony.

 

Medium rare - pośrednie między rare, a medium. Stek krwisty, temperatura środka 55°C, sok wypływający z mięsa jest czerwonawy.

 

Medium - średnio wysmażony, mięso różowe od góry do dołu, temperatura środka do 65°C, sok wypływający z mięsa jest różowy.

 

Medium Well – stek dobrze wysmażony, pośrednie między medium, a well done.

 

Well done - bardzo dobrze wysmażony, mięso przypieczone, temperatura środka około 85°C, sok wypływający z mięsa jest przezroczysty.

 

Wybór stopnia wysmażenia mięsa to ważna kwestia, można pokusić się o stwierdzenie, że inaczej wysmażony stek to w zasadzie inne danie. Podobnie jest z rodzajem mięsa, z którego robiony jest stek. Im lepsze (młodsze, świeższe, z wołowiny lepszego gatunku) mięso, tym lepsze wrażenia smakowe, szczególnie, jeśli zamierzamy wybrać mniej wysmażone mięso. Najlepsza jest oczywiście polędwica wołowa. Dobrze nadaje się również rozbef i antrykot, które z pewnością nie będą tak delikatne i soczyste, są jednak wciąż dobrymi kawałkami mięsa.

 

Stopień wysmażenia steku możemy sprawdzić, bez przekrajania ani nakłuwania go (co doprowadziłoby do wypłynięcia soków i utraty aromatu), dotykając go palcem. Im miększy, tym słabiej wysmażony. Istnieje popularny sposób sprawdzania stopnia wysmażenia na dotyk, bez termometru. Aby móc to zrobić musimy dotknąć kłąba mięśniowego pod kciukiem (popularnie zwanego tez poduszką), kiedy palec dotyka kolejnych, pozostałych palców:

 

Kciuk z palcem wskazującym: Rare,

 

Kciuk i palec środkowy: Medium Rare,

 

Kciuk i palec serdeczny: Medium,

 

Kciuk i mały palec: Well done.

 

KUP KARTĘ I CIESZ SIĘ ZNIŻKAMI Z OPENCARD !